Hvorfor kjøpe en antik lampe?

antik lampeFørst la oss definere en antik lampe. En antik lampe er en gammel lampe fra en ubestemt tidsperiode bakover i historien. Selv anser jeg en antik lampe til å være fra krigen (1940-tallet) og bakover, men mange mener at lamper fra før år 1900 er de som skal regnes som antikke (eller «vintage».)

Du leser sikkert dette fordi du har bestemt deg for å kjøpe en antik lampe. Men hva skal du tenke på når du skal kjøpe en?

Det er mange designspørsmål du burde vurdere. F.eks. høyde, omkrets, farge, stil, funksjon og selvfølgelig pris.

Men har du selv virkelig vurdert å kjøpe en antik lampe? Sannsynligvis ikke. Hele vår kultur er så sterkt påvirket av reklame for masseproduserte produkter, inkludert lamper, at vi er programmert til å tenke bare i form av det som har blitt presentert av massemediene og selgere rundt om. Estetisk sett har dette store konsekvenser, fordi vi vil da alle ende opp med å eie de samme dekorelementene og ingenting er eksklusivt eller unikt lengre. Du ender opp med å kjøpe den samme lampen som nabo’n kjøpte, og som hans nabo kjøpte, og så videre…

Her er en historie hentet fra virkeligheten som faktisk fant sted denne uken. En godt kjent interiørarkitekt fra Oslo som spesialiserer seg på høye lamper og lampedekor, kom innom jobben min for å se på de nye lampene vi hadde produsert forrige uke. Hun var på utkikk etter en unik og spesiell lampe for en av hennes klienter. Etter å ha besøkt oss og letet rundt i lokalene, fant hun omsider noe som falt i smak. Hun falt for en stålampe av metall som vi hadde designet og produsert helt selv i våre lokaler. Hun viste at vi lagde mange av disse lampene selv, men spurte for sikkerhets skyld om dette var en unik lampe. Jeg svarte at denne var det bare en av, og at den ikke var tilgjengelig andre steder. Hun var veldig fornøyd med svaret. Også fortalte hun meg om en annen nylig lampe hun hadde kjøpt…

Hun hadde nylig funnet en annen stålampe i en butikk som hevdet at lampen var importert til Norge og at ingen andre slike lamper fantes i landet. Det endte opp med at hun kjøpte lampen. Etter at hun hadde hatt lampen i bare noen uker, var hun en lørdag ute og shoppet med sin datter. Og tror du ikke hun kom over en helt lik lampe i et butikkvindu. Dette var den eksakt samme lampen som hun hadde kjøpt tidligere i den andre butikken. Akkurat da gikk det opp for henne at hun hadde kanskje ikke blitt lurt, men at dette var en masseprodusert lampe. Og at det sannsynligvis var mange tusenvis av disse i butikker overalt i verden. Hun var svært missfornøyd med dette, og hun tok lampen tilbake til forhandleren umiddelbart og krevde pengene tilbake. Forhandleren hevdet fortsatt at de var den eneste som hadde importert denne lampen til Norge, men tydligvis var det andre også som hadde gjort dette.

polyresin lampeHistorien ovenfor eksemplifiserer bare én grunn til at du bør vurdere den antikke lampen du skal kjøpe både en og to ganger. Blir du lurt? Det er mange flere grunner til å kjøpe en antik lampe, ikke minst en som er av kvalitet og godt håndverk.

Det et er overveldende antall lamper som blir produsert i dag, som er laget av ett eller annet slag av «resin» (poly). Dette materialet er fantastisk i måten det kan bli formet og malt, pluss det er billig å produsere . Men du vil trolig ende opp med å kaste disse lampene før eller senere. Materialet er sprøtt, hult, skjørt og det brekker meget lett. Du vil sannsynligvis ikke gi disse lampene videre til dine barnebarn, for å si det slik. Og antagelig ikke dine barn heller. Dette poly-resin-materialet minner meg om lamper laget på 1950-tallet. Disse lampene er sjelden eller aldri funnet i ett stykke. De var billige da, og de ​​er som regel verdiløse nå. Det å kjøpe en poly-resin-lampe er greit så lenge du vet at du kjøper et produkt som ikke holder evig og som må kastes etterhvert.

Antikke lamper fra slutten av 1800-tallet til 1930-tallet ble svært ofte laget av de beste materialene som jern, messing, bronse, marmor, onyx og stål. Mange av disse antikke lamper vil fortsatt være «velfungerende» i 100 år og deres verdier har definitivt gått opp!

En veldig god grunn til å kjøpe en antik lampe er den nåværende og fremtidige verdien av lampen. Mange av de antikke lampene som ble produsert rundt 1900-1930-tallet selges nå vanligvis for 10-20 ganger sin opprinnelige utsalgspris. Og det er heller ikke uvanlig å finne lamper som selges for 100 ganger den opprinnelige utsalgsprisen. Og produsenten av verdens dyreste lampe solgte sine lamper for 180-4500 NOK rundt år 1900. I dag blir disse lampene solgt for mange millioner dollar. Altså mange tusen ganger høyere enn opprinnelig pris.

Og til avslutting på dette innlegget. En av de beste grunnene til å kjøpe en antikk lampe er stil og skjønnhet. Mange av disse lampene som ble produsert i løpet av Art Nouveau , eller kunst- og håndverkperiode er praktfullt og tidløst. Og deres skjønnhet og design er etterlignet i nesten alle kulturer på jorden. De ble laget med omhu og med stolthet for å vare i mange generasjoner til å nyte.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


*

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>